Glutenvrij lekkers uitdelen voor meer bekendheid voor coeliakie

Wij worden blij van alle bewustwordingsacties in het kader van de Coeliakiemaand. Jobke deelde voor het tweede jaar op rij glutenvrije koekjes uit op haar werk om meer bekendheid te krijgen voor coeliakie. Jobke vertelt graag over haar actie en deelt haar recepten:

Ik vind het belangrijk om er voor te zorgen dat meer mensen op de hoogte zijn van wat coeliakie is! Vandaar dat ik de maand mei aangrijp om coeliakie in mijn omgeving wat meer te promoten. Dat glutenvrij helemaal niet vies hoeft te zijn weten de meeste van mijn vrienden wel. Bakken is namelijk mijn hobby en geregeld neem ik lekkere baksels mee.

Mijn collega’s zijn nog wat minder goed op de hoogte. Vorig jaar heb ik in de Coeliakiemaand koekjes voor mijn collega’s gebakken en flyers neergelegd in de lerarenkamer. Het is toen best blijven hangen bij mijn collega’s, en bij traktaties e.d. van collega’s werd vanaf dat moment vaak fruit er bij gelegd voor ‘de mensen die geen taart mogen’. Om het weer een beetje op te halen wat coeliakie is, en dat ik glutenvrij moet eten, heb ik vandaag op de Internationale dag van Coeliakie weer iets lekkers gebakken voor mijn collega’s en in de lerarenkamer gelegd, in combinatie met de feitjes van de Coeliakiemaand. De collega’s zijn niet bij de tafel met koekjes weg te krijgen, en ik heb al een aantal gesprekken gevoerd over coeliakie. Sommigen vinden deze koekjes zelfs lekkerder dan de gewone koekjes: “ik wil alleen nog maar glutenvrije koekjes”, was de reactie van iemand. Belangrijk vind ik dat mensen weten waarom ik glutenvrij moet eten, dat het levenslang is, hoe ziek ik van 1 kruimel wordt, en wat wel en niet glutenvrij is. Maar ook wil ik laten weten dat glutenvrij ook lekker is!

Ik heb meerdere soorten koekjes gebakken. Allereerst wil ik jullie naar de site van de Gebaksjuwelier verwijzen voor de ‘allerlekkerste’ chocoladekoekjes zonder meel! Deze waren als eerste op, en mijn collega’s waren er zeer over te spreken. Ik wilde ook rekening houden met een collega die ook een aantal dingen niet mag en een ander die vegan eet, en daarom heb ik vegan cranberry koekjes gebakken. De basis komt van een recept op internet, maar ik ontdekte bij het maken dat glutenvrij meel meer vocht nodig heeft en dat het aanpassen dus noodzakelijk was. Hier is een recept voor pitmoppen, een soort oud-Hollandse koekjes met amandelen. En mijn eigen favoriet, de amandelkoekjes! Hier kan ik geen genoeg van krijgen. En het recept voor de cupcakes. Het basisrecept hiervoor staat al op de site Stories of a Coeliac, maar in plaats van in een grote vorm, exact hetzelfde in cupcakevormpjes. Bakken in 15 minuutjes op 175 graden! Lekker snel!

Ik vind het erg leuk om aandacht te vragen voor coeliakie! Het is belangrijk dat meer mensen precies weten wat het is. Als jij er niets over zegt, kunnen mensen ook geen rekening met je houden. En zonder uitleg blijven mensen niet goed op de hoogte. Ik wil jullie allemaal aanmoedigen om ook iets leuk voor je collega’s te organiseren! Koekjes en cakejes vallen in ieder geval erg in de smaak!