Carolina Dijkhuizen vertelt over haar glutenintolerantie.

Je kent haar waarschijnlijk van de musical Aïda en The Lion King. Maar naast een waanzinnige zangeres en musicalster is Carolina ook bekend als actrice. Zo speelde ze o.a in Spangen, spoorloos verdwenen en Bon Bini Beach. Op dit moment speelt ze in de musical Dreamgirls. Wat jullie misschien nog niet weten is dat Carolina de auto-immuunziekte coeliakie heeft.

Speciaal voor de Coeliakiemaand vertelt Carolina iets over haar eigen ervaring met een glutenintolerantie.

“Al zolang ik me kan herinneren heb ik last van mijn maag/buik gehad! Ik begreep nooit zo goed waar die klachten vandaan kwamen, ging er gewoon maar vanuit dat ik gevoelige ingewanden had! Totdat ik in 2004, we waren net begonnen met de repetities voor de musical “The Lion King”, plots geen eten meer kon binnenhouden! Ik viel behoorlijk snel af maar dacht dat t misschien wel met teveel stress te maken kon hebben. Na “The Lion King” ging het heel snel bergafwaarts, elke dag misselijk, extreme buikpijn, migraine, extreme vermoeidheid en het gevoel dat ik een wolk in mijn hoofd had. Ook ging ik allerlei rare allergische reacties op eten krijgen die ik normaal gewoon kon eten! Na een bezoek aan de dokter en een hele rits aan onderzoeken kreeg ik de diagnose: een glutenintolerantie. Meteen heb ik met behulp van een diëtiste mijn eetpatroon aangepast en na een paar dagen was het al een wereld van verschil! Ik kon plots weer helder nadenken, mijn eten binnenhouden en de migraine verdween als sneeuw voor de zon. Maar ik vond het wel moeilijk: eten is een sociaal gebeuren en in het begin voelde ik me zo bezwaard om steeds te moeten zeggen dat iets niet mocht eten. Restaurants uitzoeken waar ze ook glutenvrij serveren was een paar jaar geleden nog best een drama en soms vergat ik dat ik bepaalde dingen niet mocht eten en betaalde ik de prijs door gewoon doodziek te worden binnen een half uur! Nu ik een aantal jaar verder ben, en de gewenning er is, ga ik weer genieten van het eten en alles er omheen. Ik moest even rouwen om alle dingen die ik niet meer mocht eten, maar vooral alle dingen omarmen die ik wel kon eten. Ik eet glutenvrij omdat ik mij aan een strikt dieet moet houden, niet omdat het hip is! Het was en is soms nog een behoorlijke aanpassing maar er is in de tijd dat ik mijn diagnose kreeg alweer zoveel veranderd dat ik nog maar heel af en toe mijn oude leventje mis…;-) “

Gisteren was Carolina ook te gast bij 24 kitchen’s Bakery met Rudolp van Veen. In deze aflevering vertelt ze ook over het volgen van een glutenvrij dieet én ze bakt een heerlijke glutenvrije mango taart. Je kunt de aflevering hier terugkijken.