Het glutenvrije dieet

De enige manier om in het geval van coeliakie de dunne darm te laten herstellen is het volgen van een glutenvrij dieet. Maar dat dieet kan soms best lastig zijn. Zeker als je net begint. Daarom willen we je op deze pagina meer vertellen over de basisprincipes van het glutenvrije dieet.

Etiketten lezen

Deze ingrediënten bevatten altijd gluten:

  • tarwe
  • rogge
  • gerst
  • spelt
  • kamut

Koekjes, pasta, cruesli, paneermeel, brood, pannenkoeken, bier en nog veel meer producten mag je dus niet eten.

Deze granen zijn wel glutenvrij:

  • haver
  • quinoa
  • boekweit
  • rijst
  • mais (maizena en polenta ook)
  • gierst
  • amaranth
  • cassave
  • sorghum
  • teff
  • tapioca

Let op! Haver, boekweit en quinoa kun je alleen met een officieel glutenvrij logo kopen. Deze zijn het meest vaak besmet met gluten tijdens de productie en niet veilig als je glutenvrij moet eten. Om 100% zekerheid te hebben kun je producten van de andere granen ook beter met een glutenvrij logo kopen, maar haver, boekweit en quinoa zijn altijd onveilig zonder logo.

Wat ook glutenvrij is:

  • aardappelen
  • alle groenten
  • al het fruit
  • noten en zaden
  • peulvruchten
  • vis
  • vlees (mits ongepaneerd en met marinades moet je altijd het etiket lezen)
  • eieren
  • melk (en de meeste kaas en yoghurt)
  • boter
  • olie

Maar voor alles wat ook maar enigszins bewerkt is geldt: lees altijd het etiket!!!

Ingrediënten waarover soms verwarring is:

  • (gemodificeerd) zetmeel: Dit mag zolang er geen glutenbevattend graan tussen haakjes achter staat. De producent is verplicht het te melden als het zetmeel van gluten afkomstig is.
  • Johannesbroodpitmeel: heeft niks met brood te maken gelukkig, dus dit is glutenvrij!
  • E-nummers: E-nummers zijn in principe altijd glutenvrij. E1400 tot E1451 zijn zetmeelderivaten en kunnen wel gluten bevatten, maar als dit zo is staat dit er altijd achter!

Kruisbesmetting

Als je coeliakie hebt kunnen je darmen al beschadigen van een enkel kruimeltje. Kruisbesmetting moet dus altijd voorkomen worden. Wanneer je eten voor iemand met coeliakie bereid mag dit niet in aanraking komen met gluten. Gebruik daarom niet dezelfde pindakaaspot of boter als je glutenvolle huisgenoten, zorg dat je eten altijd schoon bereid wordt en gebruik geen houten kookgerei (dit is minder goed schoon te krijgen). Denk ook na over kruisbesmetting bij bijvoorbeeld de slager waar je producten koopt. Vlees is van nature glutenvrij, maar komt het in aanraking met een gepaneerde schnitzel of niet glutenvrije marinade, dan is het niet meer glutenvrij en dus niet geschikt voor mensen met coeliakie.