De Coeliakiemaand is begonnen!

Het heeft even geduurd, maar het is zover, vandaag gaat de Coeliakiemaand 2016 van start.

Vele glutenvrije bloggers en andere vrijwilligers gaan zich de hele maand mei met hart en ziel inzetten om de ziekte coeliakie meer bekendheid te geven. Via de media, op straat, bij vrienden en familie. Overal waar we kunnen vertellen we onze verhalen. Want nog steeds lopen er duizenden mensen rond in Nederland die geen idee hebben waar hun klachten vandaan komen. Die elke dag ongemakken met zich meedragen die dankzij de diagnose coeliakie en de start van een glutenvrij dieet verbeterd of zelfs verholpen zouden kunnen worden.

Evenementen

Het belooft een enerverende maand te worden met diverse activiteiten, zo zullen er onder andere pannenkoeken gebakken worden bij de Glutenvrije Winkel in Amsterdam, wordt er een glutenvrije lunch georganiseerd bij Hoeve Ravenstein in Baarn en zal er aan het eind van de maand een afsluitend festival Frank & Vrij plaatsvinden in Amsterdam. En dat is nog lang niet alles. Bekijk dus vooral de evenementenlijst zodat je niets hoeft te missen.

Onderzoek

Maar de Stichting Coeliakiemaand doet meer. We ondersteunen met donaties en opbrengsten van allerlei acties deze maand ook wetenschappelijk onderzoek, namelijk PreventCD. We weten nog weinig over hoe coeliakie precies ontstaat. Waarom krijgt de ene persoon met de genetische aanleg wel coeliakie en de ander niet? Wanneer we weten welke factoren een rol spelen in de ontwikkeling van coeliakie kunnen we wellicht ook met een oplossing komen. Dat is waar PreventCD zich mee bezig houdt.

Help mee!

Natuurlijk vinden we het fijn als je een donatie wilt doen, maar je kunt ook bijdragen door aankoop van de speciale t-shirts en tassen met een Coeliakiemaand opdruk. De t-shirts zijn er na de vele verzoeken van vorig jaar nu niet alleen voor dames en heren, maar ook in kindermaten. Van ieder t-shirt gaat 3 euro naar Stichting Coeliakiemaand en van ieder verkocht tasje ontvangen wij 1 euro.  Ook kun je een gehaakt Coeliakiemaand lintje kopen voor 2 euro inclusief verzendkosten. Van de lintjes gaat de gehele opbrengst naar onze stichting. Dus bestel snel, draag je steentje bij, en loop binnenkort met zo’n leuk t-shirt, lintje of een gave tas rond.

Stichting Coeliakiemaand kan niet zonder de hulp van vrijwilligers en sponsors om van de Coeliakiemaand een groot succes te maken. Alleen samen kunnen we er voor zorgen dat coeliakie meer aandacht en meer bekendheid krijgt. Er zijn flyers beschikbaar voor straatacties en er zijn uitgebreidere folders die bijvoorbeeld bij de huisarts op tafel in de wachtruimte gelegd kunnen worden. Wil jij een steentje bijdragen of heb je een geweldige actie bedacht om de Coeliakiemaand te ondersteunen? Neem dan contact op en we voorzien je graag van de juiste informatie en/of flyers.

Samen gaan we er voor zorgen dat de Coeliakiemaand 2016 een daverend succes wordt! Wij hebben er ongelooflijk veel zin in en hopen jullie snel te zien bij één van de evenementen. Graag tot dan!

Geschreven door Gerry (deglutenvrijeman.nl), mede namens de andere bestuurdleden van Stichting Coeliakiemaand.


Informatie en evenementen tijdens de Coeliakiemaand

Tijdens de Coeliakiemaand worden er veel dingen georganiseerd en wordt een hoop informatie verspreid. Wij vinden het uiteraard ontzettend leuk dat er veel dingen gedaan worden om de bekendheid rondom coeliakie te vergroten. Dat is ook ons doel! Maar wij vinden het bijvoorbeeld net zo belangrijk dat de informatie die verspreid wordt klopt. Wij maken ons hier dan ook hard voor, maar kunnen mogelijk niet alles in de gaten houden. Meer info hierover en een aantal zaken om op te letten vind je hier.