Voorbereidingen Coeliakiemaand 2017

Over twee maanden, op 1 mei 2017, gaat de Coeliakiemaand weer van start! We organiseren dan voor de derde keer een maand waarin we met z’n allen alles op alles zetten om coeliakie, glutensensitiviteit en het glutenvrije dieet dat daarbij hoort bekender te maken. We gaan weer zo veel mogelijk goede informatie verspreiden, maar ook een glutenvrij feest vieren gedurende de hele maand mei. Het glutenvrije leven kan en mag namelijk best een feestje zijn!

Twee maanden lijkt nog best ver weg, maar de tijd vliegt. Het bestuur van stichting Coeliakiemaand is dan ook al vrij lang bezig met de voorbereidingen voor de maand mei. Wat houden die voorbereidingen zoal in? En wat kunnen jullie nu al doen om te helpen? We gaan het je allemaal vertellen.

De voorbereidingen

Eigenlijk werken we het hele jaar aan de Coeliakiemaand, maar vanaf november moesten we toch echt flink aan de bak. In de praktijk komt het voornamelijk neer op vergaderen, brainstormen en mailen, mailen en nog eens mailen. Vooral in de avond en in het weekend, want de Coeliakiemaand is niet onze fulltime job.

Het begint allemaal met het maken van een plan. Wat willen we doen? Van welke ideeën krijgen we energie? En daarna: wat is haalbaar en wat kan misschien pas over een paar jaar? Tijdens onze vergaderingen vliegen de wilde plannen je om de oren. Super inspirerend! Ik ben er zeker van dat ons de komende jaren nog een hoop leuks staat te wachten.

Voor dit jaar benaderen we nu al media, sponsors en andere partijen waarmee we kunnen samenwerken om zo veel mogelijk aandacht voor coeliakie te vragen en evenementen te organiseren. Verder wordt er achter de schermen gewerkt aan een fantastische nieuwe website! Helaas kunnen we over onze precieze plannen inhoudelijk nog weinig kwijt. Het wordt weer heel erg leuk, maar we houden het nog even een verrassing tot 1 mei!

Wat kunnen jullie doen om te helpen?

In Nederland lopen rond de 30.000 mensen rond die weten dat ze coeliakie hebben en 140.000 die wel coeliakie hebben maar dat nog niet weten. Daarnaast zijn er nog steeds horecagelegenheden en (potentiële) vrienden, kennissen, collega’s etc. die niet weten wat glutenvrij eten inhoudt. Stel, alle 30.000 mensen met coeliakie organiseren één kleine actie om anderen (en dat hoeft op zich maar een klein groepje mensen te zijn) iets te leren over coeliakie of het glutenvrije dieet. Wanneer iedereen vijf tot tien mensen bereikt, zit je in totaal al aan 150.000 tot 300.000 man. Dit voorbeeld is misschien niet helemaal realistisch, maar het gaat erom dat we met z’n allen heel veel impact kunnen hebben.

Wat jullie dus kunnen doen? Bedenk een actie voor in de maand mei!

We hebben folders die je kunt verspreiden, bijvoorbeeld bij je huisarts of in winkels waar dit mag. Je kunt een spreekbeurt houden over coeliakie, onze posts delen op social media of een Coeliakiemaand t-shirt of tas kopen om in de maand mei te dragen. Kijk voor meer voorbeelden ook even op de deze pagina en onze blog. Daar vind je de verslagen van onze acties van vorig jaar die je misschien kunnen inspireren.

Misschien hebben jullie onze oproep op social media waarin we glutenvrije bloggers vragen om mee te doen met de Coeliakiemaand al gezien. Maar misschien ben je geen glutenvrije blogger en wil je wel iets doen. Dat kan natuurlijk! Echt iedereen kan helpen! Of je nu een bedrijf (sponsors zijn nog steeds welkom!), blogger of gewoon iemand anders bent die enthousiast wordt van onze doelen maakt niet uit.

Heb je al een tof plan dat je met ons wil delen of heb je ons nodig voor extra inspiratie, een duwtje in de goede richting of advies? Schroom niet om ons te mailen via info@coeliakiemaand.nl!