Meer aandacht voor glutensensitiviteit

Vroeger ging er voor mij geen dag voorbij zonder buikpijn. Nagenoeg altijd was die pijn er. Soms sluimerend ergens op de achtergrond, maar vaak ook op de voorgrond, nadrukkelijk aanwezig. Mijn buik was opgeblazen, ik voelde steken, was misselijk en moest regelmatig naar het toilet of juist niet. Hoewel ik mijn leven niet door de buikpijn wilde laten bepalen, gebeurde dat vaak toch. Vriendinnenavondjes, verjaardagen of gewone werkdagen moest ik soms noodgedwongen afzeggen.

Heel wat bezoekjes aan artsen en therapeuten heb ik afgelegd om toch maar achter de oorzaak van mijn klachten te komen. Natuurlijk ging ik langs bij de huisarts en ook bij specialisten in het ziekenhuis. Ik ben bij diëtisten geweest, bij homeopaten en volgde zelfs hypnotherapie in het ziekenhuis. Niets hielp. De conclusie was een prikkelbare darm en daar moest ik maar mee leren leven…

Hoewel ik mijn best deed, ging dat niet. Ik denk ook ergens omdat ik mij niet helemaal kon vinden in de diagnose PDS. Natuurlijk: een prikkelbare darm zou goed kunnen. Mijn darm is óók gevoelig, daar ben ik van overtuigd. Maar wanneer je áltijd last hebt van je buik moet er toch wel meer aan de hand zijn dan enkel dat hij nogal gevoelig is? En waardoor raakt hij dan zo geprikkeld?

Ik besloot verder te gaan met mijn zoektocht. Als laatste redmiddel maakte ik een afspraak bij een mesologe. Zij keerde mij helemaal binnenstebuiten en kwam al snel met een ander antwoord: ik zou niet goed reageren op gluten en melk. Ik was wat sceptisch, maar na een paar weken een glutenvrij en melkvrij dieet te hebben gevolgd, was het voor mij duidelijk. Ze had gelijk! Uiteindelijk werd na een heleboel onderzoeken in het ziekenhuis ook de diagnose glutensensitiviteit gesteld. Na die jaren wist ik eindelijk waar die buikklachten vandaan kwamen en belangrijker: wat ik er aan kon doen om ze te voorkomen. Ik was dolblij en voelde mij al snel een ander mens.

Ik denk dat er nog veel meer mensen zijn, die met dezelfde klachten rond lopen als dat ik bijna mijn hele leven heb gedaan. Grote kans dat zij de diagnose PDS hebben gekregen, maar wellicht dat er in werkelijkheid (ook) wat anders aan de hand is en zij coeliakie of (net als ik) glutensensitiviteit hebben. Daarom wil ik graag meer aandacht vragen voor glutensensitiviteit. Ik wil het bekender maken en mensen erop wijzen dat glutensensitiviteit ook een oorzaak kan zijn van jarenlange buikklachten. Dit doe ik door te bloggen op mijn eigen website en mij in te zetten tijdens de Coeliakiemaand. De Coeliakiemaand is er voor iedereen die vanwege medische redenen een glutenvrij dieet volgt, dus ook voor mensen met glutensensitiviteit!

Dit artikel is geschreven door Rianne van www.doemijglutenvrij.nl


Let op dat voor de diagnose glutensensitiviteit gesteld kan worden eerst andere aandoeningen zoals coeliakie moeten worden uitgesloten. Meer informatie over de diagnosestelling van glutensensitiviteit is hier te vinden.

4 gedachten over “Meer aandacht voor glutensensitiviteit”

  1. Ik heb geen coeliakie blijkt uit mijn gastroscopie, maar ik had een stuk minder buikpijn toen ik starte met glutenvrij. Alleen veel artsen herkennen glutensensitiviteit niet echt als een aandoening. Je kan het ook niet aantonenen in je bloed of darm. Hoe is dat bij gelopen?

    1. Bij mij heeft een mesologe de diagnose gesteld. Onder begeleiding van haar heb ik een periode glutenvrij gegeten en ook een glutenprovocatie gedaan. Ik reageerde erg sterk op gluten en kreeg ontzettend veel klachten. Vervolgens ben ik terug naar de huisarts gegaan en hem gevraagd de aandoening te erkennen. En dat heeft hij vervolgens gedaan. Dit ook mede gezien mijn voorgeschiedenis van jarenlange buikklachten.

  2. Heel herkenbaar je verhaal. Ik kon ook naar huis met het verhaal dat ik PDS heb. Dat ik een zeer gevoelige darm had was mij wel duidelijk maar wat de oorzaak daarvan was niet. Via een dieetist kwam eruit dat ik zeer gevoelig ben voor lactose. Bij een homeopaat is naar voren gekomen dat ik gevoelig ben voor gluten. Nu ik weet waar ik op moeten letten heb ik vrijwel nooit geen klachten en pijnen meer wat zalig is! Goed dat je je verhaal kenbaar maakt. Wat er zullen nog vele andere mensen zijn die hetzelfde hebben.

  3. Ik heb ook al 15 jaar een prikkelbare darm en vanochtend een gastroscopie gehad om zeker te weten dat ik geen coeliakie heb. Een tijdje terug heb ik met mijn zoontje een dikke week glutenvrij gegeten en toen had ik veel minder last van m’n opgeblazen buik. Over een week de uitslag: ook coeliakie net als m’n zoon, of glutensensitief? Ik ben benieuwd… Zo’n mesologe lijkt me ook wel wat.

Reacties zijn gesloten.