Miss Glutenvrij

Ik ben Harmke Schippers, 26 jaar en ik blog nu 3 jaar over mijn glutenvrije leven op mijn website MissGlutenvrij.nl. Sinds ik één jaar oud ben heb ik coeliakie. Ik weet dus niet beter dan dat ik glutenvrij moet eten. Toch betekent dit niet dat ik het niet moeilijk heb gehad mijn ziekte te accepteren.

 

Als kind was mijn leven zorgeloos. Mijn moeder regelde alles. Er was altijd wel een glutenvrije traktatie voor mij, als er frietjes gegeten werden tijdens een kinderfeestjes bracht mijn moeder mijn eigen frituurpan en ook ging ik ieder jaar op zomerkamp met een weekvoorraad aan glutenvrij eten. Ik deed eigenlijk alles wat een ander kind ook deed en kwam niets tekort, mijn moeder zorgde dat ik me niet anders hoefde te voelen.

Smokkelen en ruzie met mezelf
.

Als puber kreeg ik het moeilijk. Vrienden aten tijdens gezellig avonden frituurhapjes waar ik dan stiekem ook van mee-at, ik wilde niet afslaan, uitleggen waarom ik niets nam, ik schaamde me en was verdrietig omdat ik niet zo kan zijn als de rest. Ik heb heel veel gesmokkeld, had ruzie met mezelf, kon maar niet accepteren dat ik een chronische ziekte heb waardoor ik zoveel dingen niet kan eten. In mijn pubertijd ben ik gelukkig niet vaak ziek geweest, mijn lichaam was volop in verandering.
Pas rond mijn 21e kon ik coeliakie een plekje geven. Ik accepteerde mijn ziekte en besloot voor de volle 100% mijn dieet te volgen. Rond die tijd rondde ik ook mijn opleiding journalistiek af. Ik besloot te gaan bloggen over mijn glutenvrije leven. Ik schaamde me niet langer en iedereen mag weten dat ik coeliakie heb. Omdat ik al zolang glutenvrij leef, ken ik mijn dieet door en door. Ik zit vol met tips, lekkere recepten en weet voor veel dingen een creatieve oplossing.
Leven met coeliakie is lastig, vervelend, irritant. Spontane acties vallen soms in het water door mijn glutenvrije dieet, reizen kost meer voorbereiding, soms word ik ziek en af en toe ben ik  het even helemaal zat. Maar er valt mee te leven! Als ik me mijn dieet houd ben ik 100% gezond.

Festivals en Thailand

Ik ga graag uit eten, naar festivals en in november ga ik drie weken reizen door Thailand. Die reis vind ik best spannend, want doordat ik mijn dieet nu zo goed volg, word ik sneller en heftiger ziek van gluten. Maar ik wil alles doen wat een ander ook kan. Ik laat me in niets tegenhouden door coeliakie.
Door coeliakie ga ik bewuster met voeding om. Ik ben dankbaar dat de diagnose al zo vroeg bij mij is gesteld. Een jarenlange lijdensweg is mij bespaard. Door mijn blog ben ik al met veel andere coeliaken in contact gekomen. Ik kan hen helpen en inspireren door mijn verhaal te vertellen. Te laten zien hoe ik al 25 jaar glutenvrij eet en gezond en gelukkig ben.
Ik doe mee met coeliakiemaand om coeliakie bekend(er) te maken. Mijn doel is dat iedereen weet wat de ziekte inhoudt, ik wil mensen bewust maken, hen de lijdensweg besparen en hoe gaaf is het om dit samen met een groep glutenvrije bloggers te doen. Samen staan we sterk. Wij gaan coeliakie bekend maken!

Geschreven door Harmke Schippers van Missglutenvrij.nl