PreventCD

preventCD

Bij de ontwikkeling van coeliakie zijn waarschijnlijk heel veel biologische factoren en omgevingsfactoren betrokken. Hoe coeliakie precies ontstaat? Dat weten we nog niet, maar wanneer we dat tot in de details begrijpen kunnen we toewerken naar een manier om coeliakie te voorkomen of op te lossen. 

Naar aanleiding van dit idee werd het onderzoek PreventCD (Prevent Coeliac Disease) opgestart. PreventCD is een studie waarbij ruim 900 kinderen uit 8 verschillende landen worden gevolgd. De kinderen zijn allemaal aangemeld kort na de geboorte in de periode tussen 2007 en 2011. Ze hebben allemaal een verhoogd risico op coeliakie, doordat ze een broer, zus, vader of moeder met coeliakie hebben en de genen die bij coeliakie horen (HLA-DQ2 en/of HLA-DQ8).

De kinderen worden in de gaten gehouden op allerlei vlakken: hun gezondheid, groei en glutenintake worden bijgehouden, maar ook worden de kinderen jaarlijks (of vaker wanneer nodig) gecontroleerd op coeliakie specifieke antistoffen in het bloed. Door de kinderen zo nauwkeurig in de gaten te houden en zo veel mogelijk data te verzamelen hopen de onderzoekers ooit exact te weten te komen hoe coeliakie ontstaat, hoe we het zo vroeg mogelijk kunnen opsporen en natuurlijk ook hoe we kunnen voorkomen dat mensen coeliakie krijgen!

Borstvoeding en glutenintroductie

Eén van de belangrijkste dingen die PreventCD onderzoekt zijn de effecten van borstvoeding en de manier waarop gluten worden geintroduceerd in het dieet van baby’s op het ontwikkelen van coeliakie. Daarom is precies bijgehouden of en hoe lang de baby’s borstvoeding hebben gehad. Daarnaast werden de baby’s die in aanmerking kwamen voor het onderzoek op de leeftijd van 16 weken in 2 groepen. De ene groep kreeg van de leeftijd van 16 tot 24 weken dagelijks 100 mg gluten. De andere groep kreeg een placebo (een nepmiddel) en kreeg dus pas na 24 weken gluten te eten. Zowel de onderzoekers als de ouders wisten niet welke kinderen gluten of een placebo kreeg. De verwachtingen van de onderzoekers en de ouders konden de resultaten op die manier niet beïnvloeden. Pas toen alle kinderen 3 jaar oud waren, is bekend gemaakt welk kind gluten heeft gekregen, en welk kind placebo.

Tot nu toe is uit dit onderzoek gebleken dat meisjes en kinderen met twee HLA-DQ2 genen een veel hoger risico hebben op coeliakie dan jongens. Verder heeft borstvoeding en het moment van glutenintroductie (bij 16 of 24 weken) géén invloed op de ontwikkeling van coeliakie. Allemaal erg waardevolle informatie voor medisch specialisten, maar ook voor ouders van kinderen die een verhoogd risico hebben op coeliakie!

Hoe verder?

PrecentCD is een enorm project en beheert ontzettend veel waardevolle data. Op dit moment kunnen de deelnemende kinderen tot een leeftijd van 7 jaar worden gevolgd. Maar wat zal er met de kinderen gebeuren nadat ze 7 jaar zijn geworden. Ontwikkelen ze misschien toch nog coeliakie? Het zou heel goed kunnen!

Daarom willen de onderzoekers van PreventCD de kinderen in ieder geval blijven volgen tot de leeftijd van 12 jaar, maar hier is geld voor nodig. Daarnaast wordt de data op dit moment gebruikt om onderzoek te doen naar de genen die betrokkken zijn bij de ontwikkkeling van coeliakie en de werking van de specifieke afweerreactie die in de darm plaatsvindt als je coeliakie hebt. Het analyseren, bijhouden en beheren van de data kost natuurlijk ook geld. Het zou zonde zijn als al deze waardevolle gegevens niet meer bewaard en geanalyseerd kunnen worden.

Stichting Coeliakiemaand en PreventCDlogocoeliakiemaand

Wij als Coeliakiemaand hopen dat PreventCD nog lang door kan gaan met dit belangrijke onderzoek naar het ontstaan en de mogelijke preventie van coeliakie. Daarom proberen we deze maand niet alleen te gaan voor meer bewustwording, maar steunen we ook PreventCD!

Doen jullie mee?

Wil je meer lezen over PreventCD? Ga dan naar www.preventcd.com. Doneren kan hier of door op onderstaande afbeelding te klikken.

donatie