Banoffee pie!

Wat je nodig hebt…

Voor de bodem:

Voor de karamel:

 • 100 gram boter
 • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
 • een blik gecondenseerde melk

Voor de topping:

 • 4 bananen
 • een klein beetje citroensap
 • 300 gram opgeklopte slagroom (eventueel met een schepje suiker)
 • wat chocoladesnippers als decoratie

Bereidingswijze:

 1. Doe de koekjes in een stevige (diepvries)zak en sla ze kapot met een hamer of deegroller of hoe je maar wilt. Leef je uit zou ik zeggen, haha! Zorg in ieder geval dat de koekjes zo fijn mogelijk verkruimeld zijn.
 2. Smelt dan de boter, haal de pan van het vuur en meng de koekkruimels goed door de boter heen.
 3. Druk het mengsel van boter en koekkruimels stevig in een taartvorm (ik gebruikte een lage taartvorm met losse bodem van 24 centimeter doornsede). Zet de bodem voor een minuutje of 10 in de koelkast terwijl je alvast aan de karamel begint.
 4. De karamel maak je door de boter en suiker in een pannetje te smelten tot alles goed gemengd is. Daarna kun je de inhoud van het blikje gecondenseerde melk toevoegen. Zet het vuur niet té hoog, maar zorg wel dat het mengsel blijft bubbelen. Blijf goed roeren met een garde om de karamel niet aan te laten branden terwijl het mengsel indikt. Het moet niet te dik zijn, maar ook niet te dun. Als de karamel afkoelt wordt het namelijk ook nog een stukje steviger.
 5. Verdeel de karamel dan voorzichtig over de koekbodem en zet het weer even terug in de koelkast. Ondertussen kun je de slagroom stijfkloppen (met een schepje suiker) en de bananen in schijfjes snijden. Druppel een klein beetje citroensap over de bananen heen zodat ze minder verkleuren. Eventueel kun je ook alvast wat chocolade fijn hakken voor de garnering van de taart.
 6. Haal de koekbodem weer even uit de koelkast en check of de karamel goed stevig is geworden. Als dit zo is mogen de schijfjes banaan over de karamel verspreid worden. Bewaar er een aantal als garnering.
 7. Over de laag banaan mag meteen daarna de slagroom worden verdeeld. Maak de banoffee pie af met de overgebleven stukjes banaan en wat fijngehakte chocolade.
 8. Bewaar de taart in de koelkast (als je visite hem niet razendsnel helemaal opeet dan ? ).

Dit is een recept van Elize Vis. Kijk op www.storiesofacoeliac.nl voor nog veel meer lekkere glutenvrije recepten.