recepten

Cinnamon Swirl Cake

Tijd voor iets nieuws! Niet alleen een nieuw recept, maar ook het proberen van een nieuw product.
En wat voor één! Ik probeerde voor het eerst het Sorghum meel uit van Peak’s Free From.

Wat is Sorghum?

Sorghum is wellicht in Nederland nog wat onbekend, maar het is een eeuwenoud graan dat in de Amerikaanse glutenvrije keuken al volop wordt gebruikt.
Het is van nature glutenvrij, mild van smaak en zit vol vezels, ijzer, vitamine-B en eiwitten.
Ik was dan ook razend benieuwd hoe Sorghum zou werken bij het bakken van een cake.
En om dan toch een beetje in Amerikaanse sferen te blijven ging ik voor een Cinnamon Swirl Cake.

Het werd een fantastische cake, een mooie, luchtige structuur, waarvan ik het recept graag met jullie deel.

Wat heb je nodig:
250 gram zachte boter
250 gram kristal suiker
150 gram Sorghum meel
100 gram All purpose meel
5 eieren op kamertemperatuur
2 zakjes vanillesuiker
2 theelepels bakpoeder
1½ theelepel xanthaangom
Snufje zout
Paar druppels citroensap
50 gram bruine suiker
1 eetlepel kaneel

De bereiding:
Doe de kristalsuiker, vanillesuiker en de zachte boter in een kom en mix op de hoogste stand voor 8 tot 10 minuten tot een licht en schuimig mengsel ontstaat.
Voeg stuk voor stuk de eieren toe.
Voeg pas een volgend ei toe als het andere ei volledig is gemengd. Mix na het laatste ei ten minste 5 minuten door op de hoogste stand.
Zeef het Sorghum meel, het all purpose meel, het bakpoeder en de xanthaangom. Het zeven zorgt er voor dat je baksel uiteindelijk luchtiger wordt.
Voeg het meelmengsel beetje voor beetje toe en blijf mixen.
Voeg tot slot een snufje zout en een paar druppels citroensap toe.
Voor de Cinnamon Swirl meng je de bruine suiker met de kaneel goed door elkaar.
Neem een cakevorm, vet deze in met boter en bestuif met wat all purpose meel.
Doe 2/3 deel van je cakebeslag in de cakevorm en verdeel gelijkmatig.
Verdeel het mengsel van bruine suiker en kaneel over het beslag.
Maak met de achterkant van een lepel van voor tot achter een draaiende beweging door de cakevorm in de vorm van een spiraal.
Doe dit maar één keer, anders verdwijnt het effect.
Doe de rest van het cakebeslag er bovenop en strijk een beetje glad.
Bak de cake in een voorverwarmde oven van 170 graden voor +/- 75 minuten.
Open de oven het eerste uur niet, anders loop je het risico dat de cake instort.
Controleer of de cake gaar is door een satéprikker in het centrum van de cake te steken. Als hij er schoon uit komt is je cake gaar.
Laat de cake 5 minuten afkoelen in de vorm en stort hem daarna op een rooster om verder af te koelen.

Ook jij gaat vast en zeker je vingers aflikken bij deze Cinnamon Swirl Cake. Eet smakelijk!

Door Gerry van deglutenvrijeman.nl


*Dit artikel is in samenwerking met onze sponsor Peak’s Free From tot stand gekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *