recepten

Glutenvrije Gül Börek

De letterlijke vertaling van dit Turkse hapje is Rozen Pasteitje. Toen ik onlangs in Turkije op vakantie was, bleek er in de stad waar ik was (Bursa) vanuit de overheid een glutenvrije bakkerij te zijn opgezet. Hoe geweldig is dat? Nou is het niet zo dat men dat in elke stad in Turkije heeft, maar een zoon van de wethouder in de stad heeft coeliakie en dus vond zijn vader dat de stad een glutenvrije bakkerij moest hebben. Zo gaat dat soms 🙂

Ik heb geprobeerd of ik van de dame in de zaak een korte cursus kon krijgen. Ze verkochten er een heleboel dingen die ik lekker vind, dus een snelle cursus leek me handig. Helaas ging dat niet, maar ik mocht wel de recepten overschrijven die ze in een schriftje had. Dat was uiteraard niet tegen dovemans oren gezegd. Snel pakte ik mijn telefoon en maakte van alle recepten een foto. Alles handgeschreven en met hier een daar een krabbeltje. Dat zijn gegarandeerd de beste recepten.

Een van die recepten deel ik vandaag graag met jullie, Gül Börek!

IMG_1956

Benodigdheden:

  • 450 gram Peak’s Free From Baking Mix (die werkt erg prettig)
  • 175 ml warm water
  • 4 eetlepels zonnebloem olie
  • 2 eieren (1 voor in het recept en 1 voor de afwerking)
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel xanthaangom
  • 300 gram witte (Feta) kaas
  • peterselie
  • sesamzaadjes (optioneel)

Bereidingswijze:

  1. Zeef de Peak’s Free From Baking Mix boven een kom
  2. Voeg het zout, het bakpoeder en de xanthaangom toe
  3. Meng de droge ingrediënten even door elkaar
  4. Voeg het ei, water en de olie toe
  5. Gebruik een staande mixer met deeghaak en laat mengen tot er een soepele bal deeg is ontstaan
  6. Kneed het deeg handmatig nog even extra door
  7. Vorm 9 á 10 gelijkmatige balletjes ter grote van een golfballetje en dek de mengkom met de balletjes af met een vochtige theedoek
  8. Rol de balletjes één voor één zo dun mogelijk uit op een met wat glutenvrij meel bestoven werkblad (hoe dunner je uitrolt, hoe lekkerder ze worden… het is even uitproberen hoe dun nog werkbaar is. Tussendoor steeds even omdraaien helpt)
  9. Meng 2/3 olie en 1/3 water in een kopje. Smeer na het uitrollen met een kwastje de bovenkant volledig in met dit mengsel
  10. Verkruimel de witte kaas met een vork en meng er wat peterselie doorheen
  11. Verspreid de kaas over het uitgerolde deeg
  12. Rol nu het deeg voorzichtig op zodat er een rol ontstaat
  13. Knijp de zijkanten dicht en draai de rol om zichzelf heen zodat een soort roosje ontstaat
  14. Werk zo één voor één de balletjes door en leg de roosjes op een met bakpapier beklede bakplaat
  15. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden
  16. Klots het 2e eitje en bestrijk hiermee de roosjes ruim
  17. Strooi er tot slot wat sesamzaadjes bovenop
  18. Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak ze in ongeveer 30 minuten goudbruin

Laat ze na het bakken een klein beetje afkoelen en smullen maar.

Eventueel kun je naar wens de kaas ook vervangen door rul gemaakte gehakt (met wat ui) of door gekookte/gepureerde aardappel. Maar ik zou een ieder eerst aanraden de bovenstaande versie met witte kaas te maken.

Succes!

Geschreven door Gerry van www.deglutenvrijeman.nl

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met onze sponsor Peaks Free From

  1. Nefkens

    Lijkt me super lkkr recept 🙂 heb het al vaker bij de turk gehad vroeger. Hoe lang moet je die theedoek laten staan met de bollen?

    Gr, valesca

  2. @Nefkens Die theedoek is alleen tegen het uitdrogen. Je hoeft het dus niet te laten rijzen of zo. Je kunt gelijk aan de slag.

  3. Monique

    Ziet er super lekker uit! Zou je deze broodjes ook met n zoete vulling kunnen maken?

    • Monique,

      Ik denk het wel, al hangt het er wel vanaf wat je er dan in stopt. Vanuit de Turkse keuken ken ik zelf alleen de hartige varianten, maar er zullen best zoete dingen zijn die ook kunnen. Hangt er vanaf of het tegen de hitte van 200 graden kan denk ik.

  4. Anouschka

    Oh, ze zijn zo mooi zeg! complimenten.

  5. Super, dank! Is er een mogelijkheid om de rest van de recepten ook te krijgen? :))

    • Hoi Gizem,
      De rest van de Glutenvrije Turkse recepten die ik in Bursa vond komt binnenkort (op mijn eigen site) ook voorbij.

  6. Marinka

    Hallo Glutenvrije man Gerry,

    Je gebruikt voor dit recept Peak’s Free From Baking Mix. Kan ik ook Schar B, C of een combinatie van beide gebruiken? Ik bak namelijk niet zo heel veel en om nou weer een andere mix te kopen en deze ook weer maanden in de kast te hebbenis ook niet alles.

    Alvast dank voor je reactie.

Comments are closed.