Wat is glutensensitiviteit?

buikpijn

Tegenwoordig hoor je steeds meer over glutensensitiviteit, of non-celiac glutensensitivity (NCGS), zoals de aandoening officieel wordt genoemd. Ondanks dat de term de laatste tijd vaker valt, is er nog veel onduidelijkheid over. Veel mensen weten niet precies wat het is of erger: verwarren het met de glutenvrije hype.

Glutensensitiviteit is de benaming voor de aandoening, waarbij mensen geen coeliakie hebben, maar wel reageren op gluten. Wanneer zij gluten binnen krijgen, ontstaan er allerlei klachten, variërend van buikpijn tot vermoeidheid en hoofdpijn.

Verschil met coeliakie

Op het eerste gezicht lijkt glutensensitiviteit erg op coeliakie. Bij allebei zorgt het eten van gluten voor problemen. Een groot verschil is echter dat bij glutensensitiviteit de dunne darm niet beschadigd raakt door een ontstekingsreactie wanneer er gluten gegeten worden.

Symptomen

Ondanks dat er bij glutensensitiviteit geen ontstekingen in de darm ontstaan, betekent dit niet dat de klachten van mensen met glutensensitiviteit verwaarloosbaar zijn. Wanneer zij gluten binnen krijgen, geeft dit nare klachten. Vooral een pijnlijke, opgeblazen buik en maagklachten komen veel voor, maar ook diarree, obstipatie en winderigheid zijn veel genoemde klachten. Net als hoofdpijn en vermoeidheid.

Diagnose

Het stellen van de diagnose glutensensitiviteit is lastig. Over glutensensitiviteit is nog veel onbekend en ook niet alle artsen zijn overtuigd van het bestaan van een gevoeligheid voor gluten. Toch zijn er inmiddels criteria opgesteld om de diagnose te kunnen stellen.

Om glutensensitiviteit vast te stellen is het belangrijk om allereerst andere ziektes, zoals coeliakie of een tarwe allergie uit te sluiten. Hiervoor is bloedonderzoek en het laten maken van een scopie van de darmen noodzakelijk. Ook moet je in deze periode nog gluten eten. Wanneer andere aandoeningen zijn uitgesloten, kun je onder begeleiding van een arts of specialist 6 weken een glutenvrij dieet volgen. Na die 6 weken mag je weer gluten eten of zal een arts je begeleiden in een dubbel blinde test waarin je de ene week wel en de andere week geen gluten te eten krijgt zonder dat jij weet wanneer er gluten in je dieet zitten. De periodes waarin je glutenvol en glutenvrij hebt gegeten worden dan met elkaar vergeleken. Wanneer je in de weken waarin je glutenvrij at minder klachten had en in de periode waarin je wel gluten at wel klachten had, kan er sprake zijn van glutensensitiviteit.

Er wordt op dit moment nog veel onderzoek gedaan naar glutensensitiviteit.

Glutenvrij dieet

Wanneer mensen met glutensensitiviteit geen gluten meer binnen krijgen, verdwijnen hun klachten meestal snel.