Lesbrief over coeliakie

Lesbrief Coeliakie: Glutenvrij omdat het moet!

Voor  ouder(s)/verzorger(s) van een kind met coeliakie is het erg belangrijk dat de leerkracht en de klas van je kind op de basisschool zich bewust zijn van coeliakie en dat zij weten wat er allemaal komt kijken bij een glutenvrij dieet.

Ouders van jonge kinderen geven vaak een voorleesboekje mee naar het kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of groep 1/2/3. Er zijn verschillende voorleesboekjes die gaan over kinderen met coeliakie die glutenvrij eten zoals Glutenbuik (voor peuters), Jonas mag geen koek en Celia en het koekjesfeest. We bieden als stichting Coeliakiemaand ook een voorlees en kleurboek aan over coeliakie het heet ‘Sammie houdt van pannenkoeken’ (klik hier).

Oudere kinderen geef je natuurlijk geen voorleesboekje meer mee naar school. Toch wil je wel graag dat er in de klas aandacht wordt besteed aan coeliakie en glutenvrij eten.  ‘Naar aanleiding van de coeliakie bewustwordingsmaand besloot ik dat het tijd werd voor een lesbrief over Coeliakie’, aldus Annemiek Ziessen (glutenvrije blogger en moeder).

Een lesbrief is een les of lessenserie die wordt aangeboden door een externe aanbieder aan het onderwijs.  Een lesbrief is  een eenmalige uitgave en houdt verband met een maatschappelijk gewenst doel.  Onze lesbrief is gemaakt middels een samenwerkingsverband van glutenvrije bloggers in het kader van de coeliakiemaand 2017.

Het onderwijs wordt overspoeld met lesbrieven, de meeste verdwijnen meteen in de prullenbak. Waarom die van ons dan niet? Wij gaan de lesbrief niet aanbieden aan de scholen maar aan jullie, glutenvrije ouders! En ouders zijn nogal vasthoudend als het om de gezondheid van hun kinderen gaat.

Jullie kunnen de lesbrief hieronder downloaden, uitprinten of mailen aan de leerkracht van je kind. Leerlingen van groep 4 t/m 8 kunnen aan de slag met de lesbrief. Omdat de leeftijd, het niveau en manier van werken per groep en per school kan verschillen mag de leerkracht de opdrachten naar eigen inschatting aanpassen, hiervoor worden in de lesbrief een aantal keuzes gegeven.

De lesbrief bestaat uit 5 opdrachten. De eerste opdracht maakt de klas bewust van de nare effecten die sommige voedingsmiddelen kunnen hebben op mensen. In de tweede opdracht leren de leerlingen wat coeliakie is en wat gluten doen met de dunne darm. De klas kijkt de Karrewiet reportage over “Verboden voedsel” en beantwoordt daar vragen over. De derde opdracht gaat over gluten en waar dat in zit. De leerlingen lezen ingrediënten en bepalen of een product glutenvrij is of niet. Met opdracht 4 willen we de kinderen bewust maken van kruisbesmetting. Alle opdrachten werken toe naar de laatste, eindopdracht. De eindopdracht is een groepsopdracht waarin de leerlingen in groepjes een glutenvrije verjaardagstraktatie of glutenvrije maaltijd gaan bedenken, presenteren en misschien ook wel uitvoeren. Deze opdracht kan worden uitgebreid door de leerkracht al naar gelang de tijd die er is en wat de groep aan kan.

lesbrief2017 pdf

 


Wij horen graag wat uw ervaringen met onze lesbrief zijn en waar wij deze mogelijk nog kunnen verbeteren. Neem contact op via info@coeliakiemaand.nl

Kijk ook eens bij onze glutenquiz!