Wat doet de Coeliakiemaand?

Het glutenvrije dieet wint langzaam aan bekendheid, maar toch zijn er nog veel dingen te verbeteren. Lang niet iedereen weet namelijk ook wat coeliakie is en hoe nauw het glutenvrije dieet gevolgd moet worden als je coeliakie hebt. Er zijn toch nog steeds horecagelegenheden die je maar vreemd aankijken als je de woorden coeliakie en glutenvrij noemt. En nog steeds lopen er mensen met onbegrepen (buik)klachten rond, terwijl ze nog nooit getest zijn op coeliakie. Om precies te zijn heeft 1 op de 100 Nederlanders coeliakie (ongeveer 170.000 mensen), maar hebben slechts 30.000 mensen een diagnose. Dat kunnen wij veranderen!

Onze doelen

  1. Meer bekendheid voor coeliakie en een glutenvrij dieet!

In onze ideale wereld kunnen we overal veilig glutenvrij uit eten, lopen er geen mensen meer rond met onbegrepen klachten door onontdekte coeliakie en duurt de zoektocht naar een correcte diagnose bij iedereen zo kort mogelijk.

  1. Meer onderzoek naar coeliakie!

Helaas is er relatief gezien erg weinig geld voor onderzoek naar coeliakie. Wij zetten ons dus in voor meer onderzoek naar coeliakie en glutensensitiviteit door geld op te halen voor onderzoek. In 2016 steunden wij bijvoorbeeld PreventCD. Tijdens de Coeliakiemaand van 2017 steunen we geen specifiek onderzoek. Geld dat we ophalen gaat natuurlijk wel naar een goed doel! We dromen van grote acties om coeliakie bekender te maken en uiteraard staat het steunen van onderzoek hoog op onze prioriteitenlijst. Soms is het echter beter om even te sparen, zodat je uiteindelijk écht iets groots kunt doen. Wordt vervolgd dus…

  1. Een glutenvrije feestmaand organiseren!

Wij zetten mensen met coeliakie of glutensensitiviteit graag in het zonnetje. Die 365 dagen per jaar dat we glutenvrij eten zijn meestal goed te doen, maar eerlijk is eerlijk, niet élke dag met coeliakie is even leuk. Des te meer reden om in de maand mei een goed glutenvrij feestje te vieren.

Een glutenvrij actieplan

Met een glutenvrij actieplan gaan wij in de maand mei weer een stap dichter richting onze doelen toe. We benaderen media, organiseren evenementen en delen onze kennis en ervaringen waar het maar kan!

Het leuke is: iedereen kan helpen! Hoe meer mensen in de maand mei hun stem laten horen voor meer bekendheid voor coeliakie, hoe beter. Lees hier wat je kunt doen.

Meer weten over wat we precies doen? Lees hier ons beleidsplan.